MIKAEL KÖHLER LARSSON

Mikael Köhler Larsson (född 1978) bor i Stockholm och har bakgrund som hängiven entreprenör inom reklam och media.

Jag har alltid skrivit. Inte nödvändigtvis för att jag vill, utan för att jag måste, och trots att jag arbetat som affärsutvecklingschef, VD och entreprenör har jag alltid känt mig hemma i just ord och text. Det skrivna ordet är ett ärligt sätt att kommunicera på, en bra text tillåter mig att andas, reflektera och ryckas med – och den stannar kvar.

Längtan efter ett författarskap tog sin början i pojkrummet med svart heltäckningsmatta på övre våningen i en brandgul villa i en förort till Stockholm. Som liten var jag ofta sjuk och jag spenderade dagarna nedbäddad i mitt rum med en halsduk om variga bultande öron tillsammans med Enid Blyton och fem böckerna – inte sällan med en brusig inspelning av ”Roxette-The Look” spelandes på den vita bandspelaren med två kassettdäck.

Snöleoparden föddes på en balkong i Frankrike, samma balkong jag suttit på varje sommar de senaste tjugo åren och sett Cannes bukten breda ut sig och glasfasaden till Cannes Filmpalats glittra i solskenet. På balkongen har jag drömt mig bort och fantiserat om vad som skulle hända om någon av de passerande yachterna plötsligt exploderade. Ja, tänk om…

Men varför?

Och den frågan blev början på berättelsen om Snöleoparden.